- Locatie
Nieuwe Zaal
- Voorzitter
- Sybrand Buma
- Agenda documenten
Agendapunten
-
A.3
Bijlagen
-
A.4.1
Door de fractie van de FNP zijn vragen gesteld over de stationslocatie Jelsum. Het college heeft deze vragen beantwoord. Omdat de aanvraag tot herontwikkeling van de stationslocatie te Jelsum niet tijdig is behandeld, is deze van rechtswege verleend. Inmiddels heeft het college een ontwerphuurovereenkomst aan stichting NFLS gestuurd. Het college is afwachting van een reactie daarop. Van de in het persbericht genoemde obstructie door de gemeente, is naar de mening van het college geen sprake. Het college herkent zich niet in het geschetste beeld en ziet geen aanleiding om naar aanleiding van deze ene casus nader onderzoek te doen.
Bijlagen
Besluit
De beantwoording van de schriftelijke vragen van de fractie van de FNP, ingediend op 15 juni 2025, over Stasjonslokaasje Jelsum, overeenkomstig het bijgevoegde aanhangsel vast te stellen.
-
A.4.2
Door de fracties van D66 en de Christen Unie in de gemeenteraad zijn vragen gesteld over de FUMO. Beide fracties maken zich zorgen over het 'in control' zijn van de FUMO. Het college heeft deze vragen beantwoord. Het AB FUMO, waar het college aan deelneemt, heeft de afgelopen tijd geen gesprekken gevoerd met de uitvoeringsorganisatie over het al dan niet ‘in control’ zijn van de organisatie. Of dit in het DB FUMO besproken is, is bij het college niet bekend. Het college vindt dat de regionale samenwerking binnen de GR FUMO beter kan. Het DB FUMO heeft vorig jaar opdracht gegeven om de huidige governance FUMO te evalueren. Het streven is dat de evaluatie van de governance FUMO nog dit jaar in het AB FUMO behandeld wordt.
Bijlagen
Besluit
De beantwoording van de schriftelijke vragen van de fracties van D66 en de Christen Unie, ingediend op 12 juni 2025, over de FUMO overeenkomstig het aanhangsel vast te stellen.
-
A.4.3
De fractie van de FNP heeft schriftelijke vragen gesteld over netcongestie. Het college heeft deze vragen beantwoord. Het college geeft aan dat de problemen al sinds 2020 bekend zijn. Het college informeert de raad met enige regelmaat over de actuele situatie en wijst op de plekken waar de informatie daarover terug te vinden is. Netcongestie is een probleem dat niet enkel Leeuwarden, maar het hele land treft en voor knelpunten zorgt. Het college werkt daarbij nauw samen met netbeheerder Liander. Het college betrekt de gemeenteraad, bedrijven en inwoners bij de aanpak.
Bijlagen
Besluit
De beantwoording van de schriftelijke vragen van de FNP, ingediend op 22 mei 2025, inzake netcongestie overeenkomstig bijgevoegd aanhangsel vast te stellen.
-
A.4.4
Eerder heeft de gemeenteraad de motie Jorwerterfeart aangenomen met als hoofddoel om de bevaarbaarheid daarvan te onderzoeken. Naar aanleiding van de motie heeft er overleg plaatsgevonden tussen de gemeente Leeuwarden, Provincie en Wetterskip Fryslân. Het Wetterskip is eigenaar van de vaart en zij hebben een ecologisch onderzoek gedaan. De Jorwerterfeart moet op basis van de Kaderrichtlijn Water onder andere voldoen aan criteria voor de ecologische kwaliteit, Uit het onderzoek is gebleken dat in deze en omliggende vaarten een variatie aan waterplanten groeit en dat het beheerregime om maatwerk vraagt om te voldoen aan die criteria. In gezamenlijk overleg is afgesproken om voor de periode 2025-2027 een pilot te doen voor het bevaarbaar maken van de Jorwerterfeart.
Het Wetterskip is voornemens een fors deel van de Jorwerterfeart komend najaar te baggeren. Afhankelijk van de groei van de waterplanten kunnen we als gemeente ook een beheermaatregel uitvoeren. Dan wordt éénmalig per seizoen, in de periode juli-september, een strook van maximaal 6 meter breedte in het midden vrij gemaaid van waterplanten. Na de periode van drie jaar wordt het beheer geëvalueerd. Het college heeft besloten om de gemeenteraad te informeren over de afdoening van de motie.Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad te informeren over de afdoening van de motie Jorwerterfeart en de brief aan de raad vast te stellen.
-
A.4.5
In Wirdum is vanuit het dorp een breed gedragen initiatief ontstaan om de maatschappelijke voorzieningen te bundelen in een toekomstbestendig Multifunctioneel Centrum (MFC). Dit centrum moet onderdak bieden aan de Doarpsskoalle, kinderopvang, dorpshuis De Golle, binnensportvoorzieningen en activiteiten van de kerk en voetbalvereniging WWS. De huidige gebouwen zijn verouderd, inefficiënt in gebruik en vragen om forse investeringen voor renovatie. De gemeente heeft samen met betrokken partijen een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren naar de ruimtelijke, functionele en financiële mogelijkheden van een MFC op de locatie van vv WWS. Het College van B&W heeft besloten de gemeenteraad te informeren over de uitkomsten van dit haalbaarheidsonderzoek.
Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad te informeren over de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek MFC Wirdum en de brief aan de raad vast te stellen.
-
A.4.6
Voor de oprichting van het MICA-lab verzoeken NHL Stenden, de Media Innovatiecampus (MICA) en Firda om een financiële bijdrage van de gemeente. Met het project willen de betrokkenen een plek creëren binnen MICA waar partijen (w.o. maatschappelijke organisaties en bedrijven uit de gemeente Leeuwarden) terecht kunnen met hun vraagstukken over communicatie en media (gekoppeld aan transitieopgaven). Deze vraagtukken worden vervolgens door het onderwijs multilevel (mbo, hbo en wo) en multidisciplinair (verschillende studierichtingen) opgepakt. Met het project wordt ingezet op het doel studenten die in Leeuwarden zijn opgeleid, voor de stad te behouden en de samenwerking tussen en onderwijs-/kennisinstellingen en met het bedrijfsleven te versterken (cf. fondsvoorstel Leren voor Morgen en het Coalitieakkoord 2022-2026). Het college heeft besloten een subsidie te verlenen van in totaal € 307.014,-.
Bijlagen
Besluit
1. Aan NHL Stenden voor het project MICA-lab een subsidie te verlenen van € 307.014,-
2. De subsidie te dekken uit de door de raad beschikbaar gestelde middelen uit de fondsen vanuit het Coalitieakkoord 2022-2026, zijnde het fonds maatschappelijke ontwikkeling en het fonds strategische ontwikkeling, ten behoeve van het voorstel 'Leren voor Morgen', vastgesteld op 19 juni 2024.
3. De subsidiebeschikking vast te stellen. -
A.4.7
Zie bijgevoegd persbericht.
Bijlagen
Besluit
- De algemene termijn voor de aanstelling van een Stadsdichter voor de gemeente Leeuwarden vast te stellen op 3 (drie) jaren.
- De termijn van de huidige Stadsdichter, Marrit Jellema, te verlengen met één jaar, te weten het jaar 2026.
- De overeenkomst voor 2026 met de Stadsdichter Marrit Jellema aan te gaan en conform bijgevoegd aanhangsel vast te stellen.
-
A.4.8
Op 18 juni 2025 heeft de gemeenteraad ingestemd met het beschikbaar stellen van het krediet voor de realisatie van een fietsenstalling aan de Nieuwestad, onder de Costes en Cotton Club. Het college heeft als vervolg hierop besloten om met de eigenaar een huur- en aanneemovereenkomst af te sluiten. Het sluiten van deze overeenkomsten is noodzakelijk om tot de realisatie van de fietsenstalling te komen. De aanneemovereenkomst voorziet in realisatie (verbouwing) van de kelder tot een geschikte ruimte voor een fietsenstalling. De huurovereenkomst gaat in na de oplevering van de verbouwing ten behoeve van de ingebruikname van de fietsenstalling.
Bijlagen
Besluit
Een aanneemovereenkomst en een huurovereenkomst aan te gaan met Warenhuis BV voor de huur en realisatie van de nieuwe fietsenstalling aan de Nieuwestad en de overeenkomsten vast te stellen.
-
A.4.9
De minister van Klimaat en Groene Groei heeft een vergunning verleend voor de winning van koolwaterstoffen in het gaswinningsgebied Akkrum. Het winningsgebied ligt voor een deel in de gemeente Leeuwarden en de gemeente wil geen nieuwe gaswinning in de gemeente. Het college heeft daarom besloten om een bezwaarschrift in te dienen.
Bijlagen
Besluit
Bezwaar in te dienen tegen de aan Vermilion verleende winningsvergunning voor het winningsgebied Akkrum en het bijgevoegde concept-bezwaarschrift vast te stellen.
-
A.4.10
De provincie Fryslân werkt aan een vernieuwde versie van de Provinciale Omgevingsvisie (POVI). Hiervoor is een zogenaamde plan-mer-procedure nodig. In dat kader heeft de ontwerp Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) gedurende 6 weken ter visie gelegen, waarbij de mogelijkheid wordt geboden zienswijzen in te dienen. In de NRD wordt beschreven hoe de mogelijke effecten van de vernieuwde POVI op het milieu worden onderzocht in het daarna op te stellen milieueffectrapport (MER). Het college heeft besloten om zienswijzen in te dienen op de ontwerp NRD.
Bijlagen
Besluit
Een zienswijze in te dienen op de ontwerp NRD Provinciale Omgevingsvisie en de brief aan Gedeputeerde Staten vast te stellen.
-
A.4.11
De Regio Deal Noardwest Fryslân is een samenwerking van de gemeenten Harlingen, Waadhoeke en Leeuwarden, de provincie Fryslân het het Wetterskip Fryslân. De Regio Deal werkt op basis van drie lijnen. Binnen die lijnen zijn de afgelopen tijd Plannen van Aanpak ontwikkeld voor het in te stellen Vitaliseringsfonds (lijn 2A), voor de aanpak van Ondermijning (lijn 2B) en voor Landbouw, water en landschap (lijn 3A). Op 19 mei 2025 hebben de volksvertegenwoordigers van de vijf overheden die betrokken zijn bij de Regio Deal hun gevoelen uitgesproken bij de Plannen van Aanpak. Vanuit de verschillende volksvertegenwoordigingen is een gezamenlijk document gekomen met verzoeken en opmerkingen. De Bestuurstafel van de Regio Deal heeft de reactie daarop vastgesteld en een aantal punten laten wijzigen in de verschillende Plannen van Aanpak. De gemeenteraad van Leeuwarden ontvangt die reactie via de officiële route: het college van Leeuwarden.
Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad te informeren over de Reactienota inzake het gevoelen van het Regio Parlement, zoals die vastgesteld is door de Bestuurstafel van de Regio Deal Noardwest Fryslân, en de informerende brief aan de gemeenteraad vast te stellen.
-
A.4.12
Het college geeft de gemeenteraad via een informerende brief een stand van zaken over hoe ver het staat met de uitvoering van de motie 'De Zuidlanden smacht naar een ontmoetingsplek'. Samen met het wijkpanel en andere betrokkenen zijn in de eerste helft van dit jaar meerdere locaties bekeken. Inmiddels is er zicht op een tijdelijke locatie voor ontmoeting, maar moet er de komende maanden verder gezocht worden naar een permanente oplossing.
Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad te informeren over stand van zakenmet betrekking tot de uitvoering van de motie 'De Zuidlanden smacht naar een ontmoetingsplek' en de informerende brief aan de raad vast te stellen.
-
A.4.13
Op 1 november 2023 is de Regio Deal Noardwest-Fryslân gesloten, door het Rijk, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en de gemeenten Waadhoeke, Harlingen en Leeuwarden. Gezamenlijk wordt € 40 miljoen in de regio Noardwest geïnvesteerd via drie lijnen: 1. Vitale economie, 2. Kwaliteit van leven en 3. Natuurlijk in balans.
Met de Regio Deal Noardwest-Fryslân werkt de gemeente samen aan het versterken van de brede welvaart in de regio Noardwest-Fryslân. Deze samenwerking is gericht op het realiseren van een veerkrachtige en leefbare regio, nu en in de toekomst. Binnen deze samenwerking is, onder programmalijn 2A Vitale kernen, budget gereserveerd voor projecten die een bijdrage leveren aan de vitaliteit in kernen en wijken, ook wel het Vitaliseringsfonds genoemd. Ten behoeve van het Vitaliseringsfonds is een plan van aanpak opgesteld, hierin staat onder andere beschreven wat het doel is van het fonds en hoe het budget verstrekt wordt aan projecten.
Om de beschikbare middelen die zijn opgenomen in het plan van aanpak Vitaliseringsfonds daadwerkelijk uit te kunnen geven aan projecten, is de subsidieregeling Structuurversterking en vitalisering Noardwest-Fryslân opgesteld. De gemeente Leeuwarden voert de subsidieregeling uit voor de regio deal Noardwest-Fryslân. In het kader daarvan heeft het college van B&W van gemeente Leeuwarden de Subsidieregeling ingesteld, het Reglement adviescommissie vastgesteld en de leden van de adviescommissie benoemd.
Bijlagen
Besluit
- De Subsidieregeling Structuurversterking en Vitalisering Noardwest Fryslân vast te stellen;
- De kosten onder 1 te ramen op € 7.519.980,- en dit bedrag te dekken uit de Rijksbijdrage Regio Deal ten bedrage van € 6.350.000 en de provinciale bijdrage ten bedrage van € 1.169.980;
- Het Reglement Adviescommissie Subsidieregeling Structuurversterking en Vitalisering Noardwest Fryslân vast te stellen;
- De volgende leden voor de Adviescommissie Subsidieregeling Structuurversterking en Vitalisering Noardwest Fryslân te benoemen:
a. Dhr. P. Meerdink;
b. Dhr. P. van der Werff;
c. Mevr. A. M. van der Mei;
d. Mevr. F. Carpentier;
e. Dhr. Tj. Lont. - Aan de gemeenteraad voor te stellen om via het verzamelvoorstel begrotingswijzigingen de begroting 2025 te wijzigen.
-
A.4.14
De gemeente heeft de Eerste Herijking van het Veenweideprogramma 2021-2030 en het Werkplan 2025 ontvangen . Het college heeft besloten om de gemeenteraad te informeren over de eerste herijking vast te stellen en het Werkplan 2025. Op basis van deze eerste herijking is geconcludeerd dat het Veenweideprogramma 2021-2030 geen bijstelling behoeft en intact blijft. Nog meer dan in de voorgaande jaren wordt in het Werkplan 2025 de focus gelegd op de uitvoering in de gebieden.
Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad te informeren over de eerste herijking van het Veenweideweideprogramma en het Veenweide Werkplan 2025 en de informerende brief aan de raad vast te stellen.
-
A.4.15
Het college informeert de raad over de begroting 2026. In tegenstelling tot voorgaande jaren kiest het college ervoor de raad een (meerjaren)begroting aan te bieden met een sluitende 1e jaarschijf. Conform de financiële verordening van de gemeente is een sluitende laatste jaarschijf het uitgangspunt. Aangezien het Rijk nog geen aanvullende middelen t.b.v. jeugdzorg voor de jaren 2028 en 2029 beschikbaar heeft gesteld zijn wij genoodzaakt te sturen op een sluitende 1e jaarschijf. Wij gaan er vanuit dat de aanvullende onderzoeken wederom zullen uitwijzen dat de bekostiging van jeugdhulp onvoldoende is en dat het Rijk aanvullende middelen beschikbaar stelt. Indien het Rijk hiertoe overgaat is er ook voor de jaren 2028 en 2029 sprake van een positief begrotingssaldo.
Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad te informeren over de wijze waarop de begroting 2026 structureel sluitend zal worden aangeboden en de informerende brief aan de raad vast te stellen.
-
A.5.1
Defensie heeft behoefte aan extra materieel en ruimte om haar taken goed te kunnen uitoefenen. Daarvoor is het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie opgezet. De regering heeft het ontwerp programma vastgesteld. Daar kunnen zienswijzen op worden ingediend. Het college heeft besloten om zienswijzen in te dienen om de zorg over de gevolgen van de beoogde veranderingen voor omwonenden en omgeving van de vliegbasis onder de aandacht van de regering te brengen.
Bijlagen
Besluit
Een zienswijze in te dienen op het ontwerp Programma Ruimte voor Defensie en de brief aan het ministerie van Defensie vast te stellen.
(Collegebesluit 1 juli 2025) -
A.5.2
De Rekenkamer heeft op 3 juni 2025 het college in de gelegenheid gesteld tot het geven van een bestuurlijke reactie op het rekenkameronderzoek naar de inrichting en de functionering van de jeugdbeschermingsketen in de gemeente Leeuwarden. Het college heeft haar bestuurlijke reactie op het rapport "Inrichting en functionering van de jeugdbeschermingsketen in de gemeente Leeuwarden" en de brief hierover richting de Rekenkamer vastgesteld. In de bestuurlijke reactie wordt ingegaan op de bevindingen en conclusies van het onderzoek, zoals verwoord in hoofdstuk 4 van het rapport van bevindingen.
Het college spreekt haar waardering uit voor het onderzoek dat de Rekenkamer heeft laten uitvoeren naar de inrichting en het functioneren van de jeugdbeschermingsketen. Het huidige jeugdbeschermingsstelsel is een complex netwerk van lokale en regionale organisaties die samenwerken om de veiligheid en ontwikkelingen van jeugdigen te waarborgen. Het rapport geeft een heldere en duidelijke omschrijving van hoe het huidige stelsel in Leeuwarden is ingericht en werkt. Daarnaast geeft het rapport voldoende richting om aan de slag te gaan met het verbeteren van deze keten.
Bijlagen
Besluit
Een bestuurlijke reactie te geven op het rekenkameronderzoek naar de inrichting en functionering van de jeugdbeschermingsketen Leeuwarden en de brief hierover aan de Rekenkamer vast te stellen.
(Collegebesluit 1 juli 2025) -
A.5.3
In 2023 is de regionale woondeal gesloten tussen het Rijk, de provincie Fryslân en de regio Leeuwarden. De regio Leeuwarden beslaat het grondgebied van de gemeente Leeuwarden. In deze woondeal zijn kwantitatieve en kwalitatieve afspraken vastgelegd over de bouw van woningen in Fryslân, met als doel de woningbouwopgave te versnellen. Aanleiding voor deze 1ste herijking is het vertalen van de inspanning om minimaal 4.686 extra woningen te realiseren in de provincie Fryslân. De Regio Leeuwarden neemt hiervan 1.500 woningen voor haar rekening. Het college heeft besloten deze eerste herijking vast te stellen.
Er is een gezamenlijk persbericht met BZK, provincie Fryslân en alle Friese gemeenten.
Bijlagen
Besluit
De eerste herijking van de regionale woondeal 2022 - 2030 regio Leeuwarden vast te stellen.
De burgemeester besluit wethouder Kramers te machtigen de eerste herijking van de regionale woondeal 2022 - 2030 regio Leeuwarden te ondertekenen.
(collegebesluit 1 juli 2025)
-
A.5.4
Het college legt het beleidskader participatie ‘Meedoen telt – 2025’ ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Dit kader actualiseert het beleid zoals opgenomen in het door de raad vastgestelde Sociaal Koersdocument uit 2018, en sluit aan bij de landelijke (aanstaande) wetsherziening 'Participatiewet in Balans'. Centraal daarbij staan de trefwoorden eenvoud, maatwerk en vertrouwen. Met het beleidskader presenteert het college een kader met specifieke accenten voor participatiebeleid, zoals een focus op jongeren, huishoudens met kinderen en inburgeraars & statushouders. De uitvoering van het kader krijgt vorm in een tweejaarlijks uitvoeringsprogramma. Dit stelt het college in staat om in de uitvoering de aanstaande landelijke wetsherziening op passende wijze te implementeren en al vooruitlopend volgens de nieuwe lijn te werken.
Bijlagen
Besluit
1. De gemeenteraad voor te stellen om:
a. het beleidskader ‘Meedoen telt – 2025’ vast te stellen;
b. het document ‘Wijzigingsdocument Koersdocument 2018 – participatie 2025’ vast te stellen.
2. Het raadsvoorstel vast te stellen.
(Collegebesluit 1 juli 2025)