Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluitvorming (raad)

woensdag 25 september 2024

19:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Sybrand Buma
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    Voorzitter opent de vergadering.
    De gemeenteraad besluit om agendapunt 4.3 (12e wijziging van de APV) en agendapunt 4.5 (Vaststellen Beleidsregel Bibob Leeuwarden) van de agenda te halen.

    Raadslid Molenaar (GLL) dient een voorstel in om agendapunt 4.3 (12e wijziging van de APV) en agendapunt 4.5 (Vaststellen Beleidsregel Bibob Leeuwarden) van de agenda te halen.

  2. 2

    Besluit

    Het verslag wordt conform vastgesteld.

  3. 3

    Besluit

    De gemeenteraad installeert de heer Cem Kaya als tijdelijk raadslid ter vervanging van het lid Abdullah Abdi.

    Raadslid Atsma breng namens de commissie geloofsbrieven verslag uit aan de gemeenteraad.

  4. 4
    Hamerstukken
  5. 4.1

    Lidl heeft de gemeente Leeuwarden gevraagd medewerking te verlenen aan de realisatie van een supermarkt op het adres Elzenstraat 1/3 in Leeuwarden. Er is sprake van planologische verplaatsing; er wordt ruimte geboden voor een nieuwe supermarkt aan de Elzenstraat, terwijl gelijktijdig het vloeroppervlak voor supermarkten aan het Willem Alexanderplein en het Cambuurplein planologisch wordt beperkt. Conform het gemeentelijke beleid neemt hiermee het totale vloeroppervlak aan supermarkten binnen de gemeente niet toe. Het ontwerpbestemmingsplan heeft voor een periode van 6 weken ter visie gelegen. Gedurende deze periode is één zienswijze ingediend. De ingediende zienswijze vormt geen aanleiding om goedkeuring aan het bestemmingsplan te onthouden. Wel is de toelichting van het bestemmingsplan aangepast door het opnemen van de dienstenrichtlijnscan. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om dit bestemmingsplan vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
    a. de reactie- en antwoordnota zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan "Leeuwarden - Lidl Elzenstraat, Cambuurplein en Willem Alexanderplein' vast te stellen;
    b. het bestemmingsplan 'Leeuwarden - Lidl Elzenstraat, Cambuurplein en Willem Alexanderplein' vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.04013BP03-VG01;
    c. geen exploitatieplan vast te stellen;

    Besluit

    1. de gemeenteraad besluit om:
    a. de reactie- en antwoordnota zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan "Leeuwarden - Lidl Elzenstraat, Cambuurplein en Willem Alexanderplein' vast te stellen;
    b. het bestemmingsplan 'Leeuwarden - Lidl Elzenstraat, Cambuurplein en Willem Alexanderplein' vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.04013BP03-VG01;
    c. geen exploitatieplan vast te stellen;

  6. 4.2

    Het bestemmingsplan “Leeuwarden - Hoogspanningsstation Leeuwarden Zuidwest” heeft als ontwerp ter visie gelegen. Er is één zienswijze ingediend. De zienswijze leidt niet tot een wijziging in de regels en verbeelding van het bestemmingsplan. Middels ambtshalve wijzigingen wordt voorgesteld de verbeelding aan te passen, in die zin dat de grillig lopende plangrens rechtgetrokken wordt en de situering van het opstijgpunt om technische redenen aangepast wordt. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om het bestemmingsplan vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
    a. De reactienota zienswijzen vast te stellen;
    b. De nota ambtshalve wijzigingsvoorstellen vast te stellen;
    c. Het bestemmingsplan “Leeuwarden - Hoogspanningsstation Leeuwarden Zuidwest” vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.06031BP00-VG01;
    d. Geen exploitatieplan vast te stellen;
    e. Op dit besluit de Crisis- en herstelwet van toepassing te verklaren;

    Besluit

    1. de gemeenteraad besluit om:
    a. De reactienota zienswijzen vast te stellen;
    b. De nota ambtshalve wijzigingsvoorstellen vast te stellen;
    c. Het bestemmingsplan “Leeuwarden - Hoogspanningsstation Leeuwarden Zuidwest” vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.06031BP00-VG01;
    d. Geen exploitatieplan vast te stellen;
    e. Op dit besluit de Crisis- en herstelwet van toepassing te verklaren;

  7. 4.3

    Het college stelt de gemeenteraad voor om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen. De belangrijkste wijzigingen in dit voorstel zijn het invoeren van een vergunningstelsel voor betaald voetbalwedstrijden (voorheen melding), de invoering van artikel 2:80 wat ziet op het tegengaan van ondermijning en het laten vervallen van artikel 4:6a.


    Door het hanteren van een vergunningenstelsel kan beter en transparanter recht worden gedaan aan de beheersing van de openbare orde en de veiligheid in- en rondom het stadion van SC Cambuur. Dit is een van de aanbevelingen, die door een landelijke werkgroep van burgemeesters wordt gedaan op grond van een handelingskader dat zij hebben gemaakt voor betaald voetbalwedstrijden. Het is de bedoeling om na de winterstop met dit systeem te gaan werken.


    Artikel 2:80 geeft de burgemeester de bevoegdheid om bedrijfsmatige activiteiten aan te wijzen waarvoor een verbod geldt om deze zonder vergunning uit te oefenen. Hij kan deze bevoegdheid inzetten als dat nodig is om verstoring van de openbare orde of nadelige beïnvloeding van de leefbaarheid tegen te gaan, als die wordt veroorzaakt door een onveilig en malafide ondernemersklimaat vanuit een gebouw, een branche of in een gebied. Conform de Friese norm, zijnde de afspraken die de overheden in Friesland hebben gemaakt in het kader van tegengaan van ondermijning, wordt de gemeenteraad voorgesteld dit in de APV op te nemen.


    Artikel 4:6a wordt niet langer als noodzakelijk beschouwd, omdat gemeentelijk optreden bij geluidsoverlast door dieren beperkt mogelijk is. Daarom wordt voorgesteld om dit specifieke artikel te laten vervallen.

    Voorgesteld besluit

    1. De raad voor te stellen de Algemene Plaatselijke Verordening Leeuwarden te wijzigen conform bijgevoegd aanhangsel.

  8. 4.4

    De gemeente heeft een toezichthoudende taak ten aanzien van het openbaar onderwijs. Het doel hiervan is het behouden van voldoende en financieel gezonde schoolbesturen in de gemeente Leeuwarden. Naast de zorgplicht voor het hebben van voldoende openbaar onderwijs in de gemeente, heeft dit vooral betrekking op de besluitvorming rondom de begroting, jaarrekening en het benoemen van leden van de Raad van toezicht. Het openbaar onderwijs in de gemeente Leeuwarden wordt in stand gehouden door een aantal stichtingen, Waaronder Stichting Proloog. In de statuten is vastgelegd dat het de gemeenteraad de begroting moet goedkeuren. De ingediende begroting is beoordeeld en toegelicht. Er wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om de begroting goed te keuren.

    Voorgesteld besluit

    1. De raad voor te stellen de begroting 2024 van Proloog goed te keuren.

    Besluit

    1. De gemeenteraad besluit de begroting 2024 van Proloog goed te keuren.

  9. 4.5

    Sinds 2006 heeft de gemeente een beleid voor de toepassing van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob). In dat beleid is het toepassingsbereik beperkt tot horeca, sekswerk en kansspelen. In de loop der jaren is het toepassingsbereik van de Wet een aantal malen vergroot, zodat op dit moment de Wet van toepassing is op vergunningen en ontheffingen, subsidies, vastgoedtransacties en overheidsopdrachten. De beleidslijn was derhalve toe aan actualisatie.



    Het Regionale Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) heeft in het kader van de afspraken die in Friesland zijn gemaakt over het tegengaan van ondermijning (Friese Norm) een model-beleidslijn voor de toepassing van de Wet Bibob uitgebracht. Dit model is voor bijgaand beleid gebruikt. Eenduidigheid zorgt voor de diverse partners in het tegengaan van ondermijning voor duidelijkheid en voorkomt zo ook een waterbed-effect.


    De toepassing van de Wet Bibob is een belangrijk instrument in het kader van de gemeentelijke aanpak van ondermijning.


    De Beleidsregel Bibob Leeuwarden, alsmede de toelichting, treft u bij de stukken aan.



    Voorheen behoorde de toepassing van de Wet Bibob alleen tot de bevoegdheid van college en burgemeester. Met de komst van de Omgevingswet heeft ook de raad voor één specifieke bevoegdheid de mogelijkheid om de Wet Bibob toe te passen, namelijk ingeval van de bevoegdheid die opgenomen is in artikel 4.19b. van de Omgevingswet. Dit betekent dat ook de gemeenteraad de beleidsregel moet vaststellen.



    De beleidsregel is afgestemd met de diverse vakafdelingen binnen de gemeente. Daarbij is er naar gekeken dat er voldoende getoetst kan worden zonder dat de belasting van de burger of de organisatie te groot wordt.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen de Beleidsregel Bibob Leeuwarden, voor wat betreft haar eigen bevoegdheid, vast te stellen.

  10. 4.6

    DE RAAD VAN DE GEMEENTE LEEUWARDEN; 


    Gelezen het voorstel van het Presidium van 16 september 2024; 


    BESLUIT: de heer B. Lokhorst uit Amersfoort eervol ontslag te verlenen als voorzitter van de rekenkamer. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 25 september 2024.

    Voorgesteld besluit

    De gemeenteraad voor te stellen de heer B. Lokhorst uit Amersfoort eervol ontslag te verlenen als voorzitter van de rekenkamer

    Besluit

    De gemeenteraad besluit de heer B. Lokhorst uit Amersfoort eervol ontslag te verlenen als voorzitter van de rekenkamer.

  11. 4.7

    Steenslân II vormt de afronding van de oostelijke dorpsrand van Stiens. Het stedenbouwkundig plan voor Steenslân II voorziet in de realisatie van 103 woningen, waarvan 30% sociale huur. Het woonprogramma is gevarieerd en bestaat uit een mix van rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen, arken en appartementen. De woningen worden gesitueerd in een groene- en waterrijke omgeving met wandel-, fiets- en vaarroutes. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken stelt het college aan de gemeenteraad voor om het bestemmingsplan, een beeldkwaliteitsplan en de grondexploitatieplan vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    1. aan de gemeenteraad voor te stellen om:
    a. de ambtshalve wijziging vast te stellen
    b. de reactie- en antwoordnota zienswijze vast te stellen
    c. het bestemmingsplan ‘Stiens – Steenslân fase II’ gewijzigd vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.21002BP00-VG01
    d. de grondexploitatie Steenslân II vast te stellen en de kredieten overeenkomstig te wijzigen;
    e. de begroting 2024 overeenkomstig te wijzigen;

    Besluit

    1. de gemeenteraad besluit om:
    a. de ambtshalve wijziging vast te stellen
    b. de reactie- en antwoordnota zienswijze vast te stellen
    c. het bestemmingsplan ‘Stiens – Steenslân fase II’ gewijzigd vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.21002BP00-VG01
    d. de grondexploitatie Steenslân II vast te stellen en de kredieten overeenkomstig te wijzigen;
    e. de begroting 2024 overeenkomstig te wijzigen;

    Raadslid Tuininga (FNP) legt een stemverklaring af.

  12. 5

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden (38)

    Besluit

    De gemeenteraad besluit het college te verzoeken:

    • Samen met WoonFriesland te komen tot een eenduidige en makkelijk inzienbare en opvraagbare wachtlijst en een helder toewijzingsbeleid;
    • Dit op te nemen in een breed gemeentelijk Woonwagen- en standplaatsenbeleid dat conform de richtlijnen van het VNG -zoals opgesteld in ‘Wegwijzer gemeentelijke woonwagen-en standplaatsenbeleid’ uit april 2021;
    • Bij de behoefte inventarisatie- en behoefteonderzoek gebruik te maken van de kennis en kunde van gerenommeerde onderzoeksmethodes zoals gebruikt in gemeentes als Haarlemmermeer, Amsterdam of Apeldoorn;
    • Het aanstellen van een contactambtenaar voor de woonwagengemeenschap die kennis en kunde in huis heeft en de bewoners weet te weten. - Bij het komen van beleid en bij het komen tot nieuwe standplaatsen, maar ook in het huidige situatie en het monitoren van de behoeften, wordt proactief ingezet op participatie als middel; 
    • Dit beleid uiterlijk Q4 2025 voor te leggen aan de Leeuwarder Gemeenteraad.

    De motie wordt met 38 stemmen voor en 0 stemmen tegen aangenomen.

    Moties

    Titel
    Woonwagen- en standplaatsenbeleid
  13. 6

    Stemuitslag

    voor 76%
    tegen 24%
    voor
    Raadsleden (28)
    tegen
    Raadsleden (9)

    Besluit

    De gemeenteraad besluit het college te verzoeken:


    - Te onderzoeken op welke manier maatschappelijke diensttijd kan worden voorgezet binnen de gemeente Leeuwarden. 
     - Daarbij aan te sluiten bij de al bestaande initiatieven en relevante stakeholders. zoals Time to Connect, Jong Present, MDT Zoek het uit en andere partners van MDT YourCube bij te betrekken. 
    - Uiterlijk in Q3 van 2025 de uitkomsten van het onderzoek en eventuele financiële gevolgen te delen met de raad.

    Raadslid Dragstra verlaat de zaal tijdens de behandeling van dit agendapunt.


    De motie wordt aangenomen met 28 stemmen voor (CU, CDA, GLL, FNP, PvdA, GBL) en 9 stemmen tegen (D66, VVD, Lijst058)

    Moties

    Titel
    Voortzetting maatschappelijke diensttijd
  14. 7

    Stemuitslag

    voor 32%
    tegen 68%
    voor
    Raadsleden (12)
    tegen
    Raadsleden (26)

    Besluit

    De gemeenteraad besluit de motie te verwerpen.

    De motie wordt verworpen met 12 stemmen voor (D66, FNP, VVD, CU) en 26 stemmen tegen.

    Moties

    Titel
    Puppy yoga
  15. 8

    Stemuitslag

    voor 42%
    tegen 58%
    voor
    Raadsleden (16)
    tegen
    Raadsleden (22)

    Besluit

    De gemeenteraad besluit de motie te verwerpen.

    De motie wordt verworpen met 16 stemmen voor (VVD, FNP, D66, CDA, CU) en 22 stemmen tegen.

    Moties

    Titel
    Dierendag, de dag dat loslopen mag
  16. 9

    Besluit

    Voorzitter sluit de vergadering.