- Locatie
Nieuwe Zaal
- Voorzitter
- Sybrand Buma
- Agenda documenten
Agendapunten
-
A.3
Bijlagen
-
A.4.1
De fractie van Lijst058 heeft op 6 februari 2024 vragen gesteld over kinderen zonder zwemdiploma. Het college heeft deze vragen beantwoord.
Bijlagen
Besluit
De schriftelijke vragen van Lijst058 over kinderen zonder zwemdiploma, ingediend op 6 februari 2024 te beantwoorden overeenkomstig bijgevoegd aanhangsel.
-
A.4.2
De gemeente Leeuwarden werkt samen met verschillende gemeenten in Fryslân samen op het terrein van bedrijfsvoering. Deze afspraken zijn vervat in centrumregelingen, waarbij de gemeente Leeuwarden centrumgemeente is. De Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr) is op 1 juli 2022 gewijzigd. Naar aanleiding van deze wetswijziging moeten alle centrumgemeenteregelingen vóór 1 juli 2024 worden aangepast. Op 5 december 2023 heeft de gemeenteraad besloten besloten geen zienswijze te geven. Ook de raden van de gemeenten Waadhoeke, Vlieland, Ameland, Terschelling, Texel en Schiermonnikoog zijn door hun colleges van burgemeester en wethouders geadviseerd om geen zienswijze te geven. Dit advies is door alle gemeenteraden overgenomen, behalve door de gemeenteraad van Terschelling. De zienswijze van de gemeenteraad van Terschelling betrof een technische aanpassing die is verwerkt. Het college stelt aan de raad voor toestemming te geven tot het wijzigen van centrumgemeenteregelingen.
Bijlagen
Besluit
- De gemeenteraad voor te stellen toestemming te verlenen voor het wijzigen van de centrumgemeenteregelingen.
- Het raadsvoorstel vast te stellen.
- Onder voorbehoud van toestemming van de gemeenteraden, overgaan tot het wijzigen van de volgende centrumgemeenteregelingen:
- De centrumgemeenteregeling samenwerking Dienst Sociale zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân en de gemeente Leeuwarden;
- De centrumgemeenteregeling samenwerking gemeente Waadhoeke en de gemeente Leeuwarden;
- De centrumgemeenteregeling samenwerking gemeenten Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling, Texel en Vlieland en de gemeente Leeuwarden.
-
A.4.3
De Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr) is op 1 juli 2022 gewijzigd. Naar aanleiding van deze wetswijziging moet de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân vóór 1 juli 2024 worden aangepast. Op 24 januari 2024 heeft de gemeenteraad besloten geen zienswijze af te geven. Na ontvangst van alle zienswijzen heeft de Veiligheidsregio een reactienota opgesteld met een reactie op alle zienswijzen waarin het aangeeft welke wijzigingen zijn doorgevoerd in de ontwerpregeling die nu voor toestemming aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Het college stelt aan de raad voor toestemming te geven tot het wijzigen van deze gemeenschappelijk regeling.
Bijlagen
Besluit
1. De gemeenteraad voor te stellen toestemming te verlenen voor het wijzigen van de gemeenschappelijk regeling Veiligheidsregio Fryslân
2. Het raadsvoorstel vast te stellen.
3. Onder voorbehoud van toestemming van de gemeenteraden het wijzigingsbesluit gemeenschappelijke regeling veiligheidsregio Fryslân vast te stellen. -
A.4.4
Het bestemmingsplan ‘Hilaard – Hoptilsterdyk 28’ maakt de bouw van 7 woningen mogelijk op de voormalige schoollocatie in Hilaard. Het woonprogramma bestaat uit vier vrijstaande woningen en drie rijwoningen. De maximaal voorgeschreven goothoogte bedraagt 4 meter. De maximaal voorgeschreven nokhoogte 9 meter. Het bestemmingsplan heeft van 14 december 2023 tot en met 8 februari 2024 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om het bestemmingsplan vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
a. De ambtshalve wijzigingen vast te stellen;
b. Het bestemmingsplan ‘Hilaard - Hoptilsterdyk 28’ gewijzigd vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.27001BP00-VG01;
c. Geen exploitatieplan vast te stellen;
2. Het raadsvoorstel vast te stellen. -
A.4.5
De jaarstukken 2023 en de concept begroting 2025 van GR SW Fryslân zijn 29 maart 2024 door het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling vastgesteld. De GR SW Fryslân is de formele werkgever van inwoners met een SW-indicatie die werkzaam zijn bij het sociale werkbedrijf Caparis NV. Gemeenteraden worden in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van de jaarstukken 2023 en eventueel een zienswijze te geven op de begroting 2025 van de Gemeenschappelijke Regeling. Het college van Leeuwarden stelt de gemeenteraad voor om geen zienswijze in te dienen.
Bijlagen
Besluit
1. Aan de gemeenteraad voor te stellen geen zienswijze in te dienen op de concept begroting 2025 van de GR SW Fryslân;
2. Het raadsvoorstel Jaarstukken 2023 en begroting 2025 van de GR SW Fryslân vast te stellen. -
A.4.6
De gemeente heeft een toezichthoudende taak ten aanzien van het openbaar onderwijs. Het doel hiervan is het behouden van voldoende en financieel gezonde schoolbesturen in de gemeente Leeuwarden. Naast de zorgplicht voor het hebben van voldoende openbaar onderwijs in de gemeente, heeft dit vooral betrekking op de besluitvorming rondom de begroting, jaarrekening en het benoemen van leden van de Raad van toezicht. De toezichthoudende rol staat op afstand maar heeft de mogelijkheid om in te grijpen bij ernstige taakverwaarlozing. Het openbaar onderwijs in de gemeente Leeuwarden wordt in stand gehouden door een aantal stichtingen.
Het college heeft de begroting van de Stichting Elan Onderwijsgroep voor het jaar 2024 ter goedkeuring aan de gemeenteraad aangeboden en de overige begrotingen voor kennisgeving aan de gemeenteraad opgestuurd. De aangeboden begrotingen voor het jaar 2024 geven geen reden om één van de begrotingen niet goed te keuren of opmerkingen/zienswijzen in te dienen.Bijlagen
Besluit
1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
a. De begrotingen 2024 van Elan goed te keuren;
b. de begroting van de Stichting Kyk voor het jaar 2024 voor kennisgeving aan te nemen;
c. de begroting van de Stichting Speciaal Onderwijs Fryslân voor het jaar 2024 voor kennisgeving aan te nemen en geen opmerkingen te maken;
d. de begroting van de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Fryslân-Noord Fryslân voor het jaar 2024 voor kennisgeving aan te nemen en geen zienswijzen in te dienen;
2. het raadsvoorstel vast te stellen. -
A.4.7
De uitvoeringsagenda 2024-2026 Lokale Inclusie Agenda 2024-2026 is onderdeel van de Lokale Inclusie Agenda 2020-2028. De Lokale Inclusie Agenda is een uitwerking van de het VN verdrag Handicap. Het VN-Verdrag beschrijft de rechten van mensen met een beperking of chronische ziekte op gelijke behandeling en participatie en een zelfstandig leven. Voor mensen met een beperking betekent dit dat ze meedoen op basis van gelijkheid, dat ze regie hebben over hun eigen leven en dat ze toegang hebben tot dezelfde hulpmiddelen en diensten als mensen zonder beperking. Eén van de verplichtingen van het VN-verdrag is dat gemeenten een Lokale Inclusie Agenda schrijven én dat zij dat samen met ervaringsdeskundigen doen. Elke 3 jaar verschijnt een uitvoeringsagenda waarin is vastgelegd waar het College mee aan de slag gaat in het kader van toegankelijkheid. Deze is nu vastgesteld. Het college informeert daarnaast de gemeenteraad over deze uitvoeringsagenda.
Bijlagen
Besluit
1. De Uitvoeringsagenda Lokale Inclusie Agenda 2024-2026 vast te stellen;
2. De gemeenteraad te informeren en de brief aan de raad vast te stellen. -
A.4.8
Vroegsignalering vormt een belangrijk speerpunt van het visiedocument Armoede en Schuldhulp Samen werken aan een armoedevrij Leeuwarden. Als onderdeel van het maatregelenpakket rondom het tegengaan van inflatie armoede zet de gemeente sinds 1 november 2022 extra in op vroegsignalering van schulden. Het pilotteam vroegsignalering van Amaryllis is toen gestart.
Het pilotteam heeft de afgelopen periode goede resultaten behaald. Het is effectief om de vroegsignalering door een dedicated team te laten uitvoeren.
Het college informeert de raad nu over de inzet van het pilotteam in de afgelopen periode, wat de resultaten zijn geweest en hoe de vroegsignaleringsaanpak per 1 mei 2024 wordt vervolgd.Bijlagen
Besluit
De raad te informeren over de inzet en de resultaten van het pilotteam vroegsignalering en het vervolg van de vroegsignaleringsaanpak per 1 mei 2024 en de brief aan de raad vast te stellen.
-
A.4.9
In november 2023 is het convenant Regiodeal Noardwest-Fryslân, na een wensen- en bedenkingen procedure voor de gemeenteraden, ondertekend door het Rijk, de gemeenten Harlingen, Leeuwarden en Waadhoeke, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân. Het college heeft besloten ter uitwerking daarvan een Samenwerkingsovereenkomst in het kader van de Regiodeal Noardwest Fryslân aan te gaan en de raad van de gemeente Leeuwarden daarover te informeren door middel van de bijgevoegde informerende brief. Deze samenwerkingsovereenkomst regelt nadere (rand)voorwaarden en afspraken over de wijze van samenwerking om tot uitvoering van de Regiodeal Noardwest Fryslân over te gaan en de ambities uit de Regiodeal te realiseren. De samenwerkingsovereenkomst regelt de (rand)voorwaarden en afspraken op hoofdlijnen. Een nadere uitwerking is opgenomen in het Programmaplan. De uitvoering van de Regiodeal is inmiddels ook gestart.
Bijlagen
Besluit
- Met de provincie Fryslân, it Wetterskip Fryslân, de gemeente Harlingen en de gemeente Waadhoeke een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan behorende bij de Regio Deal Noardwest Fryslân en deze samenwerkingsovereenkomst vast te stellen;
- De gemeenteraad te informeren over het aangaan van deze samenwerkingsovereenkomst en het bijbehorende programmaplan en de brief aan de raad vast te stellen.
-
A.4.10
Er is door adviesbureau RHDHV een verkenning uitgevoerd naar een mogelijke invoering van een zero-emissie-zone (ZE-zone) in Leeuwarden. Het college informeert de gemeenteraad over de uitkomsten van de verkenning en over de vervolgstappen ter voorbereiding van besluitvorming later in 2024 over een eventuele invoering van een ZE-zone. Op basis van de verkenning wordt door RHDHV geconcludeerd dat de invoering van een ZE-zone in Leeuwarden haalbaar en wenselijk is. Alvorens besluitvorming te laten plaatsvinden is het wenselijk om op basis van de uitkomsten van de verkenning nader het gesprek aan te gaan met lokale ondernemers uit de binnenstad en van de bedrijventerreinen. Op basis van de uitkomsten van deze gesprekken kan naar verwachting in kwartaal 4 van 2024 een besluit over de voorgenomen invoeringsdatum en begrenzing van een ZE-zone in Leeuwarden genomen worden. Het college heeft besloten om de gemeenteraad te informeren over de uitkomsten van de verkenning alsmede de voorgenomen vervolgstappen.
Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad te informeren over de uitkomsten verkenning zero-emissie-zone en het daarin geschetste vervolgproces en de bijgevoegde brief aan de raad vast te stellen.
-
A.4.11
Zie bijgevoegde persbericht
Bijlagen
Besluit
1. De gemeenteraad te informeren over de Midterm Review Coalitieakkoord 20222-2026 (MTR 2024) en de brief aan de gemeenteraad vast te stellen.
2. De lijst met structurele mee- en tegenvallers en de lijst met incidentele mee- en tegenvallers vast te stellen.
3. Geheimhouding op te leggen ten aanzien van het beslisdocument en het collegevoorstel op grond van artikel 87 en 89 Gemeentewet juncto artikel 5.1 lid 2 sub b Wet open overheid. -
A.4.12
Het college heeft een dienstverleningsovereenkomst met de bv Sport afgesloten voor het jaar 2024 voor de exploitatie van de sportaccommodaties in de gemeente Leeuwarden. bv Sport beheert en exploiteert namens de gemeente deze accommodaties en ontvangt daarvoor vergoedingen. bv Sport is tevens de enige partij in de gemeente die dit beheer op zich neemt en daarom wordt de bv Sport ook via het Aanwijsbesluit daar voor de periode tot en met 2025 voor aangewezen.
Bijlagen
Besluit
1. Het Aanwijzingsbesluit Diensten van Algemeen Economisch Belang bv Sport 2024-2025 vast te stellen.
2. De Dienstverleningsovereenkomst Gemeente Leeuwarden – B.V. Sport voor het jaar 2024 aan te gaan en vast te stellen.
3. De kosten voor de uitvoering van de Dienstverleningsovereenkomst door BV Sport voor het jaar 2024 vast te stellen op € 12.115.195,- excl. btw en deze te dekken uit het programma volksgezondheid en sport waarvan € 1 mln. onder voorbehoud van vaststelling Begroting 2025. -
A.4.13
In het bestemmingsplan Leeuwarden – Partiële herziening Plan voor de zon (hierna bestemmingsplan Plan voor de zon) zijn regels opgesteld over de beoordeling van projecten voor nieuwe zonnepanelen en/of -collectoren. Deze regels zijn gericht op het makkelijker mogelijk maken hiervan. Het bestemmingsplan Plan voor de zon geldt voor het grondgebied zoals dit op 31 december 2017 bestond. Op 1 januari 2018 is de gemeente echter uitgebreid met delen van het grondgebied van de voormalige gemeenten Leeuwarderadeel en Littenseradiel. Binnen de gebieden die op 1 januari 2018 zijn toegevoegd geldt het bestemmingsplan Plan voor de zon niet. Met de vaststelling door het college van de Beleidsregel beoordeling zonnepanelen en/of -collectoren binnen Plan voor de Zon wordt het bestemmingsplan Plan voor de Zon ook geldig binnen de herindelingsgebieden van de gemeente Leeuwarden, die eerder behoorden tot de voormalige gemeenten Leeuwarderadeel en Littenseradiel.
Bijlagen
Besluit
De Beleidsregel beoordeling zonnepanelen en/of -collectoren binnen Plan voor de Zon vast te stellen.
-
A.4.14
Het college van B&W heeft diverse besluiten genomen over naamgeving in de gemeente Leeuwarden.
Bijlagen
Besluit
De voorgestelde besluiten voor de namen in de openbare ruimte vast te stellen overeenkomstig bijlage 1, punt 1 t/m 10.
-
A.4.15
Met het beleidskader wonen met zorg formuleren we de koers hoe we als gemeente de komende jaren in de behoefte van de groeiende groep van met name oudere inwoners met een zorg- en ondersteuningsvraag op het gebied van wonen, welzijn en zorg kunnen voorzien. Het beleidskader is een belangrijk hulpmiddel om tijdig te anticiperen op veranderingen in het woonzorglandschap én om nieuwe plannen te beoordelen. Het college heeft het beleidskader wonen met zorg vastgesteld met als doel deze voor tervisielegging vrij te geven. Na de ontvangen zienswijzen stelt het college het definitieve kader voor vaststelling beschikbaar aan de raad, vergezeld van een reactienota.
Bijlagen
Besluit
Het ontwerp-beleidskader Wonen met Zorg voor tervisielegging vast te stellen.
-
A.4.16
De gemeenten Leeuwarden, Groningen en Emmen vragen samen met de provincie Drenthe Europese subsidie aan om personeelsproblemen te verminderen in de bedrijfssectoren Bouw, Techniek, Transport en Gezondheidszorg. Door de energietransitie, de bouwopgave, digitalisering, robotisering en migratie hebben bedrijven werknemers nodig met veranderende (sector-)specifieke kennis en voldoende basisvaardigheden. Om mee te kunnen (blijven) doen is het belangrijk dat inwoners in staat zijn met die veranderingen om te gaan. Met € 2,5 miljoen uit het Europees Sociaal Fonds kunnen inwoners met een kwetsbare arbeidsmarktpositie extra geschoold worden in de benodigde basis- en beroepsvaardigheden.
Bijlagen
Besluit
1. Gezamenlijk met de provincie Drenthe, Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), VNO-NCW Noord, de gemeente Emmen, de gemeente Groningen, de provincie Groningen, Koninklijke Metaalunie Nederland, Koninklijke Bouwend Nederland en Techniek Nederland, een subsidie in het kader van Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) Sectoren, Kansrijk Noord in te dienen.
2. De provincie Drenthe hiervoor te machtigen en mandaat te verlenen als hoofdaanvrager in de zin van de samenwerkingsovereenkomst ESF+ Sectoren, Kansrijk Noord.
3. De samenwerkingsovereenkomst ESF+ Sectoren, Kansrijk Noord met de onder besluitpunt 1. genoemde partijen aan te gaan en deze conform bijgevoegd aanhangsel vast te stellen.
De burgemeester besluit;
Wethouder A. Reitsma te machtigen om de samenwerkingsovereenkomst ESF+ Sectoren, Kansrijk Noord te ondertekenen -
A.4.17
Het College heeft besloten binnen de gemeentelijke organisatie de installatie en het gebruik van apps van bedrijven uit landen met een offensief cyberprogramma op mobiele werkapparatuur van ambtenaren te verbieden. Ze volgt hierbij de adviezen van de VNG/AIVD.
Naar aanleiding van het advies van de inlichtingendienst AIVD heeft het kabinet besloten om op korte termijn restricties in te voeren in het gebruik van spionagegevoelige apps (zoals TikTok) op Rijksapparatuur. De AIVD geeft namelijk aan dat de apps onder beheer vallen van een land met een offensief cyberprogramma dat onder andere gericht is tegen Nederlandse belangen. De AIVD schaart China, Iran, Nood-Korea en Rusland onder deze landen. Het gevaar bij het gebruik van deze apps uit landen met een offensief cyberprogramma is dat deze apps teveel rechten vragen bij het gebruik van deze apps. Het risico op het lekken van vertrouwelijke informatie is hierdoor aanzienlijk.
In navolging van het besluit van het Rijk, heeft de VNG een advies aan alle gemeenten uitgebracht, om de installatie en het gebruik van deze apps op mobiele werkapparatuur van ambtenaren te ontraden. De VNG sluit zich daarbij aan bij het beleid van het Rijk en adviseert gemeenten om de lijn van het Rijk te volgen.Besluit
Het gebruik van apps uit landen met een offensief cyberprogramma op mobiele werkapparatuur van ambtenaren te verbieden.
-
A.4.18
Op 30 januari 2024 heeft het college het integriteitsbeleid van de ambtelijke organisatie vastgesteld. Naar aanleiding van deze vaststelling zijn er een viertal personeelsregelingen gewijzigd of opgesteld. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft daarom een aantal geactualiseerde personeelsregelingen vastgesteld.
Bijlagen
Besluit
1. De Gedragscode voor de ambtelijke organisatie van de gemeente Leeuwarden 2024 vast te stellen.
2. De regeling nevenwerkzaamheden 2024 vast te stellen.
3. De regeling gebruik (communicatie)middelen 2024 vast te stellen.
4. De regeling melden vermoeden misstanden gemeente Leeuwarden 2024 vast te stellen. -
A.4.19
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken heeft zijn bindend advies gegeven over het geschil tussen de gemeente Leeuwarden en de ouderencorporatie Habion. Habion is voornemens om zich in zijn geheel terug te trekken uit de gemeente Leeuwarden en heeft daartoe zijn resterende vier complexen (St. Josef, Eezicht, De Helling en Hofwijck) te koop aangeboden. Het college wil graag dat Habion zijn specifieke kennis over ouderenhuisvesting en zijn financiële middelen blijvend inzet voor ouderen in de gemeente Leeuwarden.
De minister heeft geoordeeld dat Habion de negatieve volkshuisvestelijke effecten van de beoogde verkoop onvoldoende heeft meegewogen. En dat daarom het bod van Habion voor de prestatieafspraken 2024 niet voldoende in redelijkheid bijdraagt aan de realisatie van het gemeentelijk woonbeleid. Verder heeft de minister geoordeeld dat Leeuwarden de uitbreidingsvraag van ouderenhuisvesting voldoende onderbouwd heeft.
De uitspraak betekent dat de partijen (gemeente Leeuwarden, Habion en huurdersorganisatie Nieuw Elan) weer in gesprek moeten om gezamenlijk een goede uitkomst te realisen. Het college zal zich indachtig de uitspraak van de minister hiervoor maximaal inzetten.
Bijlagen
Besluit
- De gemeenteraad te informeren over het bindend advies van de minister BZK inzake het geschil in het komen tot prestatieafspraken tussen de gemeente Leeuwarden, Habion en Nieuw Elan.
- De brief aan de gemeenteraad vast te stellen.
-
A.4.20
Het college heeft besloten een geldlening te verstrekken aan SC Cambuur Leeuwarden b.v. inzake de afbouw van het stadion. Daartoe heeft de gemeenteraad op 11 maart 2024 een krediet een het college beschikbaar gesteld onder voorwaarden. Vanaf dat moment is overleg geweest met Cambuur over de verder invulling en formalisatie ervan. Dat heeft geresulteerd in deze geldleningsovereenkomst. Met deze overeenkomst is Cambuur in staat het stadion af te bouwen conform planning, waarmee in het nieuwe voetbalseizoen in het stadion gespeeld kan worden. Het stadion is daarmee speelklaar.
Bijlagen
Besluit
1. Een geldlening ter hoogte van € 6 miljoen euro te verstrekken aan SC Cambuur Leeuwarden b.v. inzake de afbouw van het stadion en de daartoe strekkende geldleningsovereenkomst met SC Cambuur Leeuwarden b.v. aan te gaan en deze overeenkomst conform bijgevoegd aanhangsel vast te stellen.
2. De onder besluitpunt 1. genoemde geldlening te dekken uit het daarvoor op 11 maart 2024 door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budget.
3. De gemeenteraad te informeren inzake het verstrekken van de onder besluitpunt 1 genoemde geldlening en de informerende brief aan de raad vast te stellen.
4. Geheimhouding opleggen met betrekking tot het Plan van Aanpak en de daarbij behorende bijlagen inzake de afbouw van het stadion op grond van artt. 87 en 89 Gemeentewet jo. art. 5.1 lid 1 sub c en lid 2 sub f WOO.