- Toelichting
-
Deze stukken worden t.z.t. geagendeerd voor een vergadering van de gemeenteraad.
Agendapunten
-
0.1
De ambtelijke dienst wordt gevraagd om (indien nodig) een zienswijze te voorbereiden. Deze dient uiterlijk 25 oktober 2024 te zijn ontvangen.
Bijlagen
-
1COLLEGEVERGADERING 10 SEPTEMBER 2024
-
1.1
Stichting De Harmonie overweegt al geruime tijd om de statuten te wijzigen en heeft daartoe nu een formeel verzoek bij de gemeente ingediend. Ook de gemeente heeft een voorkeur voor het wijzigen en moderniseren van de statuten. De huidige statuten dateren uit 1983. Artikel 20 van deze statuten schrijft voor dat de gemeenteraad van Leeuwarden het bevoegd orgaan is om de statuten te wijzigen. De statutenwijziging betreft een tweetal belangrijke kernzaken: het verouderde bestuursmodel wordt omgezet in een Raad van Toezichtmodel en het vervallen van artikel 17, lid 2, de verplichting van de gemeente om mogelijke exploitatieverliezen op te vangen. Het bestuur van de Harmonie en de gemeente hebben gezamenlijk in het belang van een zorgvuldig proces ruim twee jaar aan de voorbereiding gewerkt.
Het college zal, conform de statuten, het verzoek tot wijziging aan de gemeenteraad voorleggen.Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Aan de gemeenteraad voor te stellen de huidige statuten uit 1983 van stichting cultureel centrum de Harmonie te wijzigen conform de ontwerpstatuten gevoegd bij het verzoek van het bestuur van stichting cultureel centrum de Harmonie.
-
1.2
Voor de gebiedsontwikkeling Spoordok is een ontwikkelkader, inclusief planMER, opgesteld dat van 4 april tot en met 16 mei 2024 ter inzage heeft gelegen. De reactienota is opgesteld en de zienswijzen zijn waar nodig verwerkt. Aan de gemeenteraad wordt nu het Ontwikkelkader Spoordok voorgelegd met het verzoek een besluit te nemen of de raad zich kan vinden in de uitwerking van de kaders uit de omgevingsvisie in het Ontwikkelkader Spoordok.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- De raad voor te stellen te besluiten dat hij zich kan vinden in de uitwerking van de kaders uit de omgevingsvisie in het Ontwikkelkader Spoordok;
-
2COLLEGEVERGADERING 3 SEPTEMBER 2024
-
2.1
De gemeente heeft een toezichthoudende taak op het Openbaar Onderwijs. Op grond van de statuten van het schoolbestuur OVO Fryslân Noord wordt een herbenoeming van leden van de Raad van Toezicht bindend voorgedragen en kan de gemeenteraad alleen in zeer uitzonderlijke gevallen afwijken van de voordracht. Het schoolbestuur heeft verzocht om de zittingstermijn van de heer H. Mulder voor en maximale termijn van twee jaar te verlengen. Er wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om akkoord te gaan met het verzoek van het schoolbestuur OVO Fryslân Noord en niet af te wijken van de voordracht.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om niet af te wijken van de voordracht en de heer H. Mulder voor een maximale termijn van twee jaar te herbenoemen als voorzitter van de Raad van Toezicht van het schoolbestuur OVO Fryslân Noord.
-
2.2
De gemeente heeft een toezichthoudende taak ten aanzien van het openbaar onderwijs. Het doel hiervan is het behouden van voldoende en financieel gezonde schoolbesturen in de gemeente Leeuwarden. Naast de zorgplicht voor het hebben van voldoende openbaar onderwijs in de gemeente, heeft dit vooral betrekking op de besluitvorming rondom de begroting, jaarrekening en het benoemen van leden van de Raad van toezicht. Het openbaar onderwijs in de gemeente Leeuwarden wordt in stand gehouden door een aantal stichtingen, Waaronder Stichting Proloog. In de statuten is vastgelegd dat het de gemeenteraad de begroting moet goedkeuren. De ingediende begroting is beoordeeld en toegelicht. Er wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om de begroting goed te keuren.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De raad voor te stellen de begroting 2024 van Proloog goed te keuren.
-
2.3
Het college stelt de gemeenteraad voor om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen. De belangrijkste wijzigingen in dit voorstel zijn het invoeren van een vergunningstelsel voor betaald voetbalwedstrijden (voorheen melding), de invoering van artikel 2:80 wat ziet op het tegengaan van ondermijning en het laten vervallen van artikel 4:6a.
Door het hanteren van een vergunningenstelsel kan beter en transparanter recht worden gedaan aan de beheersing van de openbare orde en de veiligheid in- en rondom het stadion van SC Cambuur. Dit is een van de aanbevelingen, die door een landelijke werkgroep van burgemeesters wordt gedaan op grond van een handelingskader dat zij hebben gemaakt voor betaald voetbalwedstrijden. Het is de bedoeling om na de winterstop met dit systeem te gaan werken.
Artikel 2:80 geeft de burgemeester de bevoegdheid om bedrijfsmatige activiteiten aan te wijzen waarvoor een verbod geldt om deze zonder vergunning uit te oefenen. Hij kan deze bevoegdheid inzetten als dat nodig is om verstoring van de openbare orde of nadelige beïnvloeding van de leefbaarheid tegen te gaan, als die wordt veroorzaakt door een onveilig en malafide ondernemersklimaat vanuit een gebouw, een branche of in een gebied. Conform de Friese norm, zijnde de afspraken die de overheden in Friesland hebben gemaakt in het kader van tegengaan van ondermijning, wordt de gemeenteraad voorgesteld dit in de APV op te nemen.
Artikel 4:6a wordt niet langer als noodzakelijk beschouwd, omdat gemeentelijk optreden bij geluidsoverlast door dieren beperkt mogelijk is. Daarom wordt voorgesteld om dit specifieke artikel te laten vervallen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De raad voor te stellen de Algemene Plaatselijke Verordening Leeuwarden te wijzigen conform bijgevoegd aanhangsel.
-
3COLLEGEVERGADERING 16 JULI 2024
-
3.1
Sinds 2006 heeft de gemeente een beleid voor de toepassing van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob). In dat beleid is het toepassingsbereik beperkt tot horeca, sekswerk en kansspelen. In de loop der jaren is het toepassingsbereik van de Wet een aantal malen vergroot, zodat op dit moment de Wet van toepassing is op vergunningen en ontheffingen, subsidies, vastgoedtransacties en overheidsopdrachten. De beleidslijn was derhalve toe aan actualisatie.
Het Regionale Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) heeft in het kader van de afspraken die in Friesland zijn gemaakt over het tegengaan van ondermijning (Friese Norm) een model-beleidslijn voor de toepassing van de Wet Bibob uitgebracht. Dit model is voor bijgaand beleid gebruikt. Eenduidigheid zorgt voor de diverse partners in het tegengaan van ondermijning voor duidelijkheid en voorkomt zo ook een waterbed-effect.
De toepassing van de Wet Bibob is een belangrijk instrument in het kader van de gemeentelijke aanpak van ondermijning.
De Beleidsregel Bibob Leeuwarden, alsmede de toelichting, treft u bij de stukken aan.
Voorheen behoorde de toepassing van de Wet Bibob alleen tot de bevoegdheid van college en burgemeester. Met de komst van de Omgevingswet heeft ook de raad voor één specifieke bevoegdheid de mogelijkheid om de Wet Bibob toe te passen, namelijk ingeval van de bevoegdheid die opgenomen is in artikel 4.19b. van de Omgevingswet. Dit betekent dat ook de gemeenteraad de beleidsregel moet vaststellen.
De beleidsregel is afgestemd met de diverse vakafdelingen binnen de gemeente. Daarbij is er naar gekeken dat er voldoende getoetst kan worden zonder dat de belasting van de burger of de organisatie te groot wordt.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De gemeenteraad voor te stellen de Beleidsregel Bibob Leeuwarden, voor wat betreft haar eigen bevoegdheid, vast te stellen.
-
3.2
De gemeente Leeuwarden staat voor grote uitdagingen. Zo ook op het gebied van mobiliteit. Er komen naar verwachting niet alleen circa 10% inwoners bij (tot 2050), maar ook worden grote maatschappelijke opgaven steeds pregnanter. Denk daarbij aan voldoende huisvesting, de energietransitie, klimaatadaptie, de leefkwaliteit en zorgen dat iedereen mee kan komen. Deze ontwikkelingen vragen om duidelijke keuzes, ook op het gebied van mobiliteit. Daarom is, als uitwerking van de Omgevingsvisie, een Beleidskader Mobiliteit opgesteld.
Op 16 april 2024 is het concept-Beleidskader Mobiliteit vrijgegeven voor de inspraak. Vervolgens heeft dit beleidskader van 25 april t/m 5 juni 2024 ter visie gelegen. In deze periode zijn 15 reacties binnengekomen. In een reactienota zijn deze reacties samengevat en van een antwoord voorzien. Het college heeft besloten om het definitieve beleidskader ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad.Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om het Beleidskader Mobiliteit 2040 vast te stellen;
-
3.3
Bij de Gemeente Leeuwarden is op 15 december 2023 een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor een Regionale Opvang Locatie (ROL) met 45 woningen op het adres Mr. P.J. Troelstraweg 165a in Leeuwarden. Dit verzoek is in strijd met het ter plekke geldende bestemmingsplan ‘Leeuwarden – Buitengebied’. Aan dit verzoek kan medewerking worden verleend door af te wijken van het bestemmingsplan waarvoor een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad is vereist. Op 11 maart 2024 heeft de gemeenteraad besloten een ontwerp vvgb vast te stellen, waarna de ontwerp omgevingsvergunning met ontwerp vvgb en overige stukken ter visie hebben gelegen. Binnen de tervisietermijn zijn er meerdere zienswijzen ingediend. De zienswijzen hebben het college geen aanleiding gegeven tot aanpassing van het bouwplan en het voornemen tot verlenen van de omgevingsvergunning. Het college stelt nu aan de raad voor een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Indien de raad besluit een verklaring van geen bedenkingen af te geven dan zal de omgevingsvergunning daarna worden verleend door het college.
Bijlagen
Besluit
1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om een verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5 lid 1 van het Besluit omgevingsrecht te verlenen voor de realisatie van een Regionale Opvang Locatie (ROL) met 45 woningen voor het COA op op de locatie Kampweg, percelen D4677, D9116 en D9716, te Leeuwarden;
2. Het raadsvoorstel vast te stellen.
3. Een brief te sturen aan de Minister van Asiel en Migratie, in afschrift naar de staatssecretaris van Defensie, inzake een eenduidig standpunt van het Rijk over de realisatie van een Regionale Opvang Locatie (ROL) en de brief vast te stellen. -
3.4
Zwanenburg heeft een principeverzoek bij het college ingediend dat voorziet in de bouw van 25 rijwoningen op de locatie Nyenhuis aan de Mr. P.J. Troelstraweg 159 in Leeuwarden. Het college staat in beginsel positief tegenover woningbouw op deze locatie. Herontwikkeling van de locatie zou ook betekenen dat er, conform de ‘Motie: Nyenhuis – D66’, een passende oplossing wordt gevonden voor de familie Nyenhuis. Alvorens het college het principeverzoekplan verder in procedure brengt hoort zij graag van de gemeenteraad of zij 'wensen en bedenkingen' heeft op woningbouw op deze locatie.
Bijlagen
-
4
Dit is geen onderwerp dat geagendeerd wordt.
Het protocol geheimhouding en vertrouwelijkheid is vastgesteld in de besluitvormende vergadering van 20 april 2022;
https://leeuwarden.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/bd589c79-3e8a-4218-a607-984b3d9cce1b?documentId=01290784-6f8c-4a7d-81ae-fc800b68538d&agendaItemId=ce913390-2177-43b2-ba1c-179da411b6daBijlagen